Сучасна технологія будівництва великих модульних резервуарів для зберігання води, пожежного запасу

Сучасна технологія будівництва великих модульних резервуарів для зберігання води, пожежного запасу

Модульні резервуари для води виробляють в найближчому зарубіжжі. На території України є компанія «ЕкоТанк», яка входить до группи компаній ТОВ «Екохаус» та поставляє резервуари для пожежного запасу води, питних потреб і емкості для КАС.

В час нових технологій, завдання, що стоять в проектах, необхідно вирішувати виходячи з нових можливостей, а не по-старому, як дуже часто ми це зустрічаємо. Для цього треба брати на озброєння: світовий досвід і здоровий глузд. Ми відповідальні за впровадження нових рішень в галузі будівництва і рішення самих нестандартних завдань.

З кожним роком, все гостріше постає питання з експлуатацією залізобетонних резервуарів в системах водопостачання. Більшість резервуарів перевищують нормативні терміни експлуатації, і знаходяться в аварійному стані. У той час, коли проектувалися залізо-бетонні резервуари фахівці виходили з технологій і можливостей того часу. Зараз полімерне і металеве виробництво знаходиться на новому високому рівні, дозволяючи з легкістю і меншими бюджетами вирішити складні завдання.

Наша компанія знайшла рішення по виробництву резервуарів об'ємом до 4000м3. Взявши багаторічний досвід наших європейських сусідів, які використовують технологію будівництва модульних резервуарів вже більше 30 років. За допомогою наших інженерів ми допрацювали, удосконалили і адаптували цю технологію до наших умов. Зараз ми можемо запропонувати наші швидко-збірні метало-пластикові резервуари: висотою від 1 метра до 10 метрів і діаметром від 4 метрів до 32 метрів. Резервуари підходять для питної і технічної води, а також різних агресивних розчинів, виробляємо їх згідно нашого ТУ У 22.2-36115081-001:2017. Резервуар має багато переваг: по-перше, в розібраному вигляді величезна ємність займає незначне місце, зібрати можливо в будь-якому важкодоступному місці. Час монтажу ємності 3000м3 — 28 днів. Монтувати резервуар можливо в будь-який час року навіть взимку і в дощ. Монтаж не вимагає ніякої вантажопідйомної техніки. Резервуар легко обслуговувати, ремонтувати й спостерігати. При необхідності можливо демонтувати і встановити в новому місці.

Це все можливо завдяки технології і поєднанню характеристик металу і пластика. Оцинкований корпус тримає воду, а пластиковий вкладиш контактує з рідиною.

Нормативний термін служби наших ємностей 30 років. З 2010 року ми почали монтувати метало-пластикові резервуари в Україні. За цей час змонтовано близько чотирьох сотень резервуарів різних розмірів. За кожним з них ми ведемо спостереження. Після п'яти років ємності добре себе показали. Наприклад, у м Ічня змонтовано дві ємності для КАС по 1200м3 (карбамідно-аміачна суміш), це дуже агресивна рідина, і після п'яти років експлуатації ємності в чудовому стані.

Технологія зведення резервуара:

Бетонна основа під резервуар. Наші ємності можуть встановлюватися на стрічкову бетонну основу якщо ми не маємо справу зі складними грунтами.

Металевий корпус ємності виготовлений з оцинкованої гофрованої сталі. Гофрування збільшує в кілька разів жорсткість каркаса. Наприклад, ємність з гофрованого металу товщиною 1 мм. по жорсткості дорівнює ємності з «гладкого» металу товщиною 4-5 мм.

Технічні характеристики металу:

ПоказникиОдиниці виміруЗначення показників
Товщинамм.1-4
Приділ тікучостіN/mm2350
Приділ міцностіN/mm2420
Покриття цинкомг/м2275

Каркас кожної ємності та болтові з'єднання розраховані з мінімальним запасом міцності — 1,5. Середній запас міцності — 2.З'єднуються листи між собою на спеціальних болтах, які мають найвищий клас міцності. Крім цинкування, болти додатково покриті кобальтом, що мінімум на 5 років збільшує термін їх експлуатації.

Всередину каркаса, між вкладишем і оцинкованими листами, а також на дно ємності встановлюється захисна тканина. В якості захисної тканини застосовується водостійкий геотекстиль високої щільності. Геотекстиль перешкоджає тертю і стиранню вкладиша об дно або металеві стіни ємності. Товщина геотекстилю — 1 мм.

Вкладиш ємності, виготовлений з високоміцного поліпропілену. Вкладиш перевіряється на герметичність надлишковим тиском і поставляється на об'єкт готовим до експлуатації. Ніякі роботи зі зварювання вкладиша на об'єкті не проводяться.

Товщина мембрани — 0,5 або 1,5 мм. Ця товщина оптимальна, так як збільшення товщини мембрани погіршує гнучкість вкладиша, а зменшення погіршує міцність. В діапазоні товщини 0,5-0,75 мм. під навантаженням мембрана добре розтягується, а при знятті навантаження — повертається до початкових розмірів без зміни властивостей.

Характеристики мембрани:

ПоказникиОдиниці виміруЗначення показників
Щільністьg/cm30,89
Товщинамм.0,5-0,75
Напруга при розривіMPa18
Розтягування при розриві%250
Опір при розривіN/mm280
Опір проколуN150
Робоча температураГрадусів Цельсіявід -30 до +80

Мембрана УФ-стабілізована, може застосовуватися для зберігання питної води, харчових продуктів і слабоагресивних речовин. Колір чорний. Гарантія від виробника 10 років.Дах ємності. Резервуари комплектується металевим або пластиковим дахом. Крім того, ємності можуть виготовлятися без даху.

Металевий дах витримує снігове навантаження і встановлюється на ємності цілорічної експлуатації. Металевий дах складається з несучого каркаса (оцинкованих ферм), які кріпляться до каркасу ємності, і настилу з оцинкованих листів або профнастилу. З'єднуються між собою листи настилу саморізами з гумовими шайбами.

Технічні характеристики металевих дахів:

ПоказникиОдиниці виміруЗначення показників
Діаметр дахумвід 3,7 до 32
Матаріал настилуоцинкований лист або профнастил
Товщина настилумм0,75 — 1
Снігове навантаженнякг/м2180
КомплектаціяРевізійний люк, мотузяна драбина


Пластиковий натяжний дах встановлюється на ємності, які експлуатуються всередині приміщення або сезонно на вулиці. Пластиковий дах кріпиться до верхнього ряду оцинкованих листів каркаса через люверси і мотузку. Цей дах запобігає потраплянню в ємність бруду, пилу, комах, дощової води. Пластиковий даху діаметром більше 7,3 метра додатково комплектуються центральним опорним стовпом.

Діаметр натяжних дахів — від 3,7 до 32 метрів.

У деяких випадках дах на ємність не потрібен. Як правило, встановлюються без даху ємності для поливу (особливо в теплицях), ємності збору дощової води, збору стічних вод, сезонні ємності для води.

Обв'язка резервуара

Надходження або забір води в ємність здійснюється або через дах (введення труби без відведення), або через бічний відвід, зроблений у верхній частині ємності. Або через дно якщо потрібно підключення великого діаметру.

Якщо необхідний повний слив ємності, або діаметр зливного відводу більше 160 мм., Встановлюється донний злив ємності. Через дно в ємність заводиться труба (метал, ПВХ, ПЕ, ПП). Діаметр донного відведення не обмежений.

Перелив здійснюється через бічний відвід. Це патрубо, який монтується під дахом резервуара, та знаходиться вище інших підключень і закінчується фланцем.

Крім базового комплекту обв'язки, встановлюються поплавки, люки, крани, вентиляційні патрубки, сходи, мірна шкала, насоси, будь-які датчики та інші елементи обв'язки, необхідні Замовнику.

Утеплення та підігрів

Для експлуатації ємності в зимовий період застосовуються утеплення і підігрів ємності. Необхідність утеплення або підігріву, товщина утеплювача, потужність підігріву визначаються виключно тепловим розрахунком. Виходячи з практичного досвіду, виділимо наступне:

1) якщо здійснюється часте оновлення води в ємності (раз в два-три дня частково зливається і заливається нова вода), то підігрів і утеплення не потрібні. Ємності в системі централізованого водопостачання населених пунктів ніколи не утеплюються, так як йде постійна циркуляція води;

2) якщо оновлення води здійснюється не рідше одного разу на 7-10 днів, для запобігання замерзання води необхідно утеплити ємність.

3) якщо оновлення води здійснюється рідше одного разу на 10 днів і ємність експлуатується в зимовий період, необхідно утеплення і підігрів води. Виходячи з цього, наземні пожежні резервуари потрібно не тільки утеплювати, а й ставити систему підігріву.

Для утеплення бічної поверхні і даху застосовується пінополістирол високої щільності (80-110 кг. / М3) завтовшки 50-140 мм.

Система підігріву рідини в ємності складається з Тена (або заглибних теплових кабелів), датчиків температури і системи управління. Коли згідно датчику температура опускається до мінімальної (як правило, +1 градус Цельсія), включається ТЕН. Після збільшення температури на 1-2 градуси датчики відключають ТЕН.

Потужність Тена коливається в межах від 4 до 12 кВт. Енерговитрати невеликі, так як в утеплених ємностях Тени працюють в сукупності не більше 1 місяця в році.

Великі сталеві резервуари чистої води, які вже експлуатуються в системі водопостачання різних населених пунктах:

— 800 м3 м. Ічня «Водоканал»

— 2000 м3 м. Білгород-Дністровский «Водоканал»

— 2200 м3 с. Велика Михайлівка (Одесская обл)

— 2300 м3 м. Тернівка (Дніпропетровська обл) «Водоканал»

— 5000 м3 м. Слав'янськ «Водоканал»

18:08
806
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...